Oogstmarkt 2023 – Een terugblik

Op zondag 24 september werd weer onze (bijna) traditionele Oogstmarkt georganiseerd. Wat hebben we het getroffen! Niet alleen met het aantal deelnemers en bezoekers maar vooral ook met het weer!

Je kunt organiseren wat je wilt maar als het giet wordt het niks. Daarom hielden we, bij wijze van spreken, ons hart vast: op zaterdag liet het weer te wensen over maar gelukkig: het werd in alle opzichten een prachtige zondag. Wat dat betreft hebben door de jaren heen toch weinig te mopperen.

Op het grasveld, onder de lindes en eiken stonden 31 standjes. Ongeveer net zoveel als vorig jaar. Een paar konden dit jaar niet komen maar voor hen kwamen weer een paar nieuwe standhouders.

Vanaf 9.00 uur kon men de stand opbouwen en de eersten waren er inderdaad om 9 uur. Iedere stand had een eigen nummer en die nummers stonden op paaltjes in het gras dus dat was (redelijk) gemakkelijk zoeken. Rita Lemstra, bestuurslid, een van de organisatoren én Oogstmarkt gastvrouw ving iedereen op. Ze was duidelijk herkenbaar aan het speciale VMT hesje. Albert Langeveld, ook van de organisatie, had de koffie en thee (met allerlei lekkers) klaar staan voor iedere standhouder met dorst en later natuurlijk voor de bezoekers. Albert had zich een slag in de rondte gebakken en dat werd gewaardeerd: zijn baksels liepen als een trein.

Er waren een paar open tuinen (en die hadden het druk!), bij de bijenstal werd voorlichting gegeven door imker Ilse Suijkerbuijk (en die had het ook druk!) en ook konden (flink wat) belangstellenden deelnemen aan een tuinentocht over het complex. Dat leverde ook nog eens wat aspirant leden op!

De Oogstmarkt begon ‘officieel’ om 11.00 uur maar niet iedere bezoeker kon zolang wachten. Overigens waren er ook mensen die (ver) na drie uur nog een bezoekje aan de markt wilden brengen. Gelukkig was Anton Bakker met zijn windvangers nog lang op het marktterrein aanwezig zodat ze niet helemaal voor niets kwamen.

We schatten in dat er zo’n 450 – 500 bezoekers zijn geweest. Blije gezichten, gezellige gesprekken en ontmoetingen… Ook de standhouders hadden het naar hun zin. Je staat niet op de Oogstmarkt om ‘binnen te lopen’(al is het leuk als je behoorlijk verkoopt) maar vooral voor de gezelligheid. En gezellig was het!

Nog even
De Oogstmarkt werd gehouden op zondag, de Lentemarkt op zaterdag. Die keuze is bewust.
Sommigen willen niet op zondag naar zo’n markt en anderen kunnen niet op zaterdag. Als het een beetje meezit kun je in ieder geval (aan) één van de twee markten bezoeken/deelnemen.

De organisatie:
Marja Hennequin
Peter Kouwenhoven
Albert Langeveld
Rita Lemstra