nr 24juni juli 2020

Tekst: Peter Kouwenhoven    Opmaak: Jan Altink

— Klik op een afbeelding voor een vergroting —

EERDER

Zoals je ziet verschijnt deze nieuwsbrief wat eerder dan gepland; hij was eind mei – begin juni gedacht. Waarom dat is, lees je in onderstaande tekst van de tuincommissie.

COMPLEXONDERHOUD – ALTERNATIEVE WERKOCHTENDEN

Door de maatregelen vanwege het Coronavirus kunnen de geplande werkochtenden in het voorjaar niet op de gebruikelijke manier gehouden worden.

Om niet teveel onderhoudsachterstand op te lopen wil de tuincommissie alternatieve werkochtenden organiseren waarbij rekening gehouden wordt met de geldende voorschriften.

> de nieuwe maatstaf: houdt ten minste 13 closetrollen afstand

Het alternatief is:

  • Te beginnen op 30 mei wordt op iedere zaterdag tot en met 27 juni een werkochtend gehouden.
  • De tijd is van 9:00u tot 10:30u; het gezamenlijke koffiedrinken vervalt.
  • De werkzaamheden zullen op grote afstand (meerdere meters) van elkaar uitgevoerd kunnen worden. Verzocht wordt eigen handschoenen mee te nemen.
  • Deelname van maximaal 6 personen per ochtend; leden worden persoonlijk per e-mail uitgenodigd. Gevraagd wordt de deelname per e-mail te bevestigen.
  • Er is een lid van de tuincommissie aanwezig voor werkinstructie.

We hopen dat u op deze wijze toch uw bijdrage kunt leveren aan het gezamenlijke onderhoud van ons fraaie complex.

ONDERHOUD VAN DE HAGEN

In juni worden de hagen weer geknipt. Een goede gelegenheid om de afspraken m.b.t. de hagen onder uw aandacht te brengen.

De hagen op ons complex vormen een vast onderdeel van de beplantingsstructuur en dienen in goede staat te worden gehouden. Zonder overleg met de Tuincommissie mag aan hagen en aan de daarin voorkomende struiken en bomen, niets gewijzigd worden.

De hagen die aan uw tuin grenzen horen thuis bij uw onderhoud.

We hebben ervoor gekozen om het knippen van de hagen onder te brengen bij een knipploeg die daarvoor de geschikte machines heeft. De haaghoogte is daardoor meer uniform en het neemt u werk uit handen. De hagen worden in principe 2x per jaar geknipt, in het algemeen in juni en september. De richthoogte is 1,25 meter.

Onderhoud wat u zelf dient te doen is het verwijderen van kleefkruid, haagwinde, brandnetels, uitlopers van bramen en wildgroei. Wij vragen u dit te doen voor 1 juni.

Om de haag aan uw tuinzijde te kunnen knippen is het nodig dat er een strook van ca. 70 cm vrijgehouden wordt. Deze strook dient vrij te zijn van obstakels zodat het werk met de machines veilig uitgevoerd kan worden.

Tuincommissie VMT

VOL

Het complex van VMT zit helemaal vol en wij zijn niet het enige complex. Ongetwijfeld zal je-weet-wel er een rol in spelen: meer vrije tijd en niet iedere thuiszitter kiest voor een kat of hond. Wee het impulsief genomen huisdier als alles weer ‘normaal’ wordt!

Op dit moment is er meer vraag naar onze milieuvriendelijke tuinen dan aanbod.

Wie weet heb je wel eens overwogen om een stuk tuin af te stoten. Als dat het geval is, is dit een goed moment, hoewel het seizoen natuurlijk al van start is gegaan. Wil je een stuk(je) kwijt, neem dan contact op met bestuurslid Angela Feringa angelaferinga@gmail.com en het komt, bij wijze van spreken, in de bus. Jij (wat) minder werk en een ander een nieuwe hobby. En wat voor een!

VERGADEREN

Door je-weet-wel heeft het bestuur al een tijdje niet vergaderd. Nou zijn we geen multinational waar van alles gebeurt en waar veel geregeld moet worden maar toch is iedere bestuursvergadering weer de moeite waard omdat er altijd wel zaken zijn die besproken moeten worden. Daarom komt het bestuur na vele weken weer bij elkaar en wel op 3 juni. Ongetwijfeld is de ALV, die niet doorging, een punt van gesprek.

APPELSAP
Ieder jaar wordt een deel van de appels van ons complex versapt en verpakt in pakken van 3 liter. Het was de bedoeling dat leden 1 of meer pakken zouden kunnen kopen op de ALV dit voorjaar, maar zoals je weet is die niet doorgegaan.

Hans Postema, die o.a. het versappen regelt, heeft daardoor nog een aardige voorraad pakken appelsap thuis staan. Belangstellenden kunnen die pakken, maar dat begreep je waarschijnlijk al, kopen. Een pak van 3 liter kost 5,00 en dat voor biologisch sap!

De appels die zijn versapt zijn Ribston Pippin -een voorouder van de Elstar- die ca. 50 % uitmaakt en verder Notarisappel, Bramley’s Seedling, Summerred en Elstar. Het fruit is tot sap gemaakt bij Fruitpers Friesland Zuid in Steggerda. Hier kan je een filmpje van hun mobiele ‘persstraat’ bekijken.

Het sap zit vacuüm verpakt en blijft minimaal 2 jaar goed maar als je de smaak een keer te pakken hebt is het pak zo leeg. Het pak wordt afgesloten met een kraantje dat er voor zorgt dat de boel vacuüm blijft waardoor er geen bederf optreedt.

De voorraad is beperkt, daarom maximaal 2 pakken per lid, wie het eerst komt die het eerst maalt.

Bestellen kan via e-mail hapo2107@telfort.nl of telefoon 06-49397464, betaling via de penningmeester door het bedrag over te maken op rekeningnummer NL51TRIO0379677490 ten name van Vereniging Milieuvriendelijk Tuinieren onder vermelding van uw bestelling. Afhalen op afspraak op Boeier 04-52.

REGELMATIG ZAAIEN

Wanneer je regelmatig wilt kunnen oogsten -in plaats van alles in één keer waardoor de diepvries meteen vol zit- zou je met een paar weken tussenruimte kunnen zaaien. Zo kun je iedere 14 dagen wat bonen leggen (want bonen zaai je niet maar leg je) en ook het zaaien van andere gewassen kun je vaak spreiden. Op het zakje staat aangegeven in welke periode je kunt zaaien. Natuurlijk houdt het seizoen een keer op. Soms lukt, om bij de bonen te blijven, het laatste zaaisel wel, soms ook niet. Maar ach, dan ben je een paar dubbeltjes aan zaden kwijt en daar is wel overheen te komen.

BIJZONDER

< crosne, Japanse andoorn

> chocobes, grootmoeders oorbel

Heb je dit seizoen wat bijzonders op de tuin en wil je daar wel wat over vertellen aan je collega tuinders? Maak zelf een stukje tekst of neem even contact op met Peter Kouwenhoven via p.a.kouwenhoven@gmail.com, dan doen we het samen. Wie weet vinden je medetuinders het ook leuk/mooi/interessant! (doorstrepen wat niet van toepassing is)

SNIJBLOEMEN

Bloemen van eigen tuin snijden is leuk. Je kunt bloemen op soort (dus iedere soort apart) zaaien maar ook als gemengde snijbloemen. In zo’n zakje zitten vaak meer dan 10 verschillende soorten. Gemengd zaad vraagt minder ruimte dan het zaaien van iedere soort apart. Overigens zitten in de zakjes van verschillende leveranciers deels ook verschillende zaden gemixt.

BIJENWEITJE

Het bijenweitje is weer ingezaaid met een vlinder-/bijenmengsel, aangevuld met wat snijbloemen en flink wat halfhoge zonnebloemen van de soort Iringi.

WEER

Als het koud en nat in juni is, dan is het de rest van het jaar ook mis!’

Zonder dauw geen regen, heet het in juni allerwegen’.