nr 20oktobernovember 2019

Tekst: Peter Kouwenhoven en Jan Altink – Opmaak: Jan Altink

— Klik op een afbeelding voor een vergroting —

MARJA

Het bestuur is weer op sterkte of, anders gezegd, het bestuur bestaat weer uit vijf personen. Marja Hennequin is ons nieuwe bestuurslid en we zijn, als bestuur, blij met haar! Na een paar keer ‘meegelopen’ te hebben heeft Marja aangegeven bestuurslid te willen worden en dus: HARTELIJK WELKOM!

OP ZOEK

Volgend jaar treedt onze voorzitter, Mary Smulders, af. Die functie wordt wellicht binnen het bestuur ingevuld door Peter Kouwenhoven, maar andere kandidaten voor het voorzitterschap zijn meer dan welkom! Op de ALV 2020 zal er, als er meer kandidaten zijn, een voorzitter gekozen worden.

Het voorzitterschap is de enige functie binnen het bestuur waarvan de verkiezing op de ALV plaatsvindt.

We zijn op zoek naar iemand die secretaris wil worden. Is dat veel werk? Nou, dat valt erg mee. Er wordt een keer of acht per jaar vergaderd, meestal duren de vergaderingen 1 tot 1,5 uur dus dat is te overzien. Bovendien zijn de vergaderingen gezellig.

De secretaris maakt het vergaderverslag. En verder zorgt hij/zij dat er, als dat nodig is (een enkele maal per jaar) een brief geschreven wordt. Niets om wakker van te liggen! Ook jij kunt eerst een paar keer meelopen om te kijken of je het wat vindt.

OOGSTMARKT

Vorig jaar goot het de 21e september en waren we blij dat de Oogstmarkt niet de 21e maar de 28e september gehouden werd: prachtig weer. Dit jaar was het precies omgekeerd: de 22e was het prachtig weer maar de 29e… De dag begon in de stromende regen. Gelukkig waren er heel wat vrijwilligers die desondanks kwamen om te helpen om de partytenten en de rest op te zetten. FANTASTISCH! Lobke Brouwer mocht, via Welzijn, twee tenten van 6 x 4 meter huren die ook nog eens voor ons opgezet werden. Wat liepen wij te prutsen in vergelijking tot de tentenmannen: in een zucht stonden ze! Resultaat was, mede door een aantal afzeggingen, dat iedereen onder dak stond. Een flink deel van de dag was het droog en redelijk druk. Om 15.00 uur barstte het (de regen!) weer los maar toen was de markt al bijna weer achter de rug. Ik kan me niet herinneren ooit zo nat te zijn geweest. Maar gek: toch was het een mooie Oogstmarkt, die je na afloop een heel voldaan gevoel gaf.

De weerspreuk: ‘Valt de Oogstmarkt in het water, zitten velen met een kater’ ging in ieder geval niet op!

BOLLEN VOOR DE SNIJ

Soms is het moeilijk afscheid te nemen van de zomer maar helaas, het is herfst of je dat nu leuk vindt of niet! Het is niet anders, al kan het in oktober heel soms nog weleens zomers warm – 25 graden – worden. Overal liggen de bloembollen en -knollen weer, van tuincentrum tot bouwmarkt. Leuk om op je moestuin een paar rijtjes te zetten voor de snij. Narcissen kun je laten staan, tulpen kun je beter na de bloei af laten sterven om ze daarna regelmatig op een andere plek te zetten. Natuurlijk zijn er meer snijbollen- en knollen dan tulpen en narcissen. Op iedere tuin is er wel een hoekje voor te vinden en wat is het mooi als je in het vroege voorjaar (of wat later) een verse bos van eigen moestuin kunt snijden!

FLESPOMPOEN

Pompoenen en kalebassen zijn in. Er zijn gespecialiseerde bedrijven waar soms tientallen verschillende soorten gekweekt worden. Prachtig om te zien. Dit jaar heb ik de flespompoen voorgezaaid. Drie planten heb ik uiteindelijk overgehouden. Heel vreemd: aan 1 plant groeiden acht grote ‘flessen’, aan 1 plant groeide er 1 en aan de derde plant geen. Waar het hem in zit is me een raadsel, maar goed, aan die acht prachtige ‘flessen’ (een bol met een lange, slanke steel, oppakken bij de zware bol en niet bij de steel) heb ik meer dan genoeg.

Wilde er een paar slijten op de Oogstmarkt, maar dat ben ik vergeten. Het enige nadeel is dat de planten groeien als gekken. De akkerwinde is er niks bij, alleen is de flespompoen gemakkelijk te verwijderen na de oogst.

BIJENSTROKEN

Laatst heb je een extra nieuwsbrief ontvangen over de bijenstroken + de oproep om, als je die hebt, er wat planten, die aantrekkelijk zijn voor insecten, aan te planten. We hebben ook bij het Fonds Verbraaken – van de Natuur en Milieufederatie Flevoland – een aanvraag van 400 euro ingediend. We hopen half oktober te horen of deze gehonoreerd wordt. Heb je insectenplanten over, plant ze dan in de bijenstroken. Het lage spul vooraan in de rand, wat hogere planten in het midden en de hoogste achteraan. Water geven hoef je nu in ieder geval niet meer!

MINDER INSECTEN

Uit Duits onderzoek blijkt de teruggang van insecten. Voor het gemak verklaren geleerden die resultaten ook geldig voor Nederland. Natuurlijk: grootschalige landbouw, industrialisatie, stadsuitbreidingen en meer, zorgen ervoor dat er voor dieren steeds minder ruimte overblijft. Efficiëncy is het toverwoord, maar dat gaat wel ten koste van kleine landschapselementen waaraan dieren juist zo’n behoefte hebben.

Al ben ik geen deskundige, toch heb ik wat twijfels over die teruggang. 2019 Was een echt wespenjaar. Ook op ons complex zaten meerdere nesten en veel fruit kon niet geoogst worden omdat wespen de vruchten aangevreten hadden. Maar: wespen voeren hun larven met fijngekauwde insecten. Als er zoveel minder insecten zijn, waar halen die talloze wespen – het was hier en daar echt een plaag! – dit jaar dan die insecten voor hun larven vandaan?

Overigens denk ik dat we in Lelystad goed zitten door de grote hoeveelheid en gevarieerdheid aan groen, waar niet alleen insecten maar bijvoorbeeld ook volop vogels voedsel, beschutting en bescherming vinden.

WEER

Hoewel je de eerste herfstverschijnselen al kunt zien na de langste dag (21 juni) barst het nu echt los. Soms prachtige herfstkleuren, die veroorzaakt worden door de afvalstoffen die in het blad achterblijven. Bruikbare voedingsstoffen zijn eerder al afgevoerd naar takken, stammen (bij bomen en struiken) en wortels.

Toch zit er nu, op 30 september, nog volop groen blad aan bomen en struiken: ‘Oktobermaand met groene blaân, duidt een strenge winter aan”, maar zonder Elfstedentocht garantie! Naar deze weerspreuk is onderzoek gedaan en wat bleek? De spreuk klopt maar een enkele keer. Maar daar is hij niet minder aardig om.

FRUITBOMEN SNOEIEN
Landschapsbeheer Flevoland organiseert dit najaar weer een cursus Fruitbomen snoeien. Na de cursus hebben fruitbomen geen geheimen meer voor je! Er zijn twee theorieavonden (maandag 18 en 25 november van 19.30 – 22.00 uur) in het kantoor van Landschapsbeheer Flevoland (Botter 14-03). De praktijk vindt plaats in het Bultpark op zaterdagochtend 30 november en 14 december van 9.00-13.00 uur. De kosten bedragen euro 85 en je kunt je opgeven (en/of meer info vragen) bij Rudy Brummelman brummelman@landschapsbeheer.net

Geef je op voor 11 november! Na de cursus krijg je een uitgebreide cursusmap als naslagwerk voor thuis op de bank en buiten in het veld.

VORIGE NIEUWSBRIEVEN

Het zij nog maar een keertje extra vermeld voor de nieuwkomers en de vergeetachtigen: alle nieuwsbrieven en de extra’s staan vanaf nummer 13 (juli-augustus 2018) respectievelijk nummer 1 (april 2019) ook online op onze site. Voordeel van het bekijken op de site is dat alle plaatjes vergrootbaar zijn door erop te klikken.

VEEL EIKELS

Het barst dit jaar van de eikels. Dat zou volgens overleveringen duiden op een strenge winter. Ook hier is onderzoek naar gedaan. In de dertig jaar dat het onderzoek duurde kwamen tien jaar voor met veel eikels en beukenoten. Van die tien jaar waren maar drie winters streng. Ach, we zien het wel.

BAROMETER

Heb je een barometer? Doe die maar weg dan. Klaarblijkelijk werkt kijken naar de natuur veel beter. Met name zwaluwen zijn kennelijk trouwe ‘weerberichters’.