nr 17 – april – mei 2019

Tekst: Peter Kouwenhoven – Opmaak: Jan Altink

– Klik op een afbeelding voor een vergroting –

SEIZOEN

Vroege zaaiers zijn al een paar weken bezig maar in april barst het tuinseizoen buiten echt los. Op mooie dagen is het druk op ons complex. De grond wordt zaai- en plantklaar gemaakt, paden worden opgeknapt, er wordt geschoffeld en gehakt… Altijd weer spannend: wordt het wat dit jaar? Gek, veel tuinders verwachten dat het in een nieuw seizoen altijd beter gaat dan in het afgelopen seizoen. Verschillende factoren bepalen of dat ook echt zo is. Je moet wat geluk hebben maar je moet er natuurlijk ook wat voor doen. En niet te vergeten het weer!
Hoe dan ook: HET BESTUUR VAN VMT WENST JE EEN MOOI MOESTUINSEIZOEN TOE!

VRAAT

Ons complex ligt midden in de ‘natuur’. Mooi natuurlijk. ‘s Winters foerageren op ons complex regelmatig een of meer reeën. Prachtig om te zien maar soms ben je wat minder blij met ze. Je ziet afgeritste koolplanten op tuinen staan, bij mij vreten ze het tulpenloof op en inmiddels hebben ze ook de knoppen te pakken. Jammer, als het tegen zit geen tulpen van eigen tuin dit jaar!

SLOOT

Aan de noordkant van ons complex loopt een sloot waarop onze tuinen afwateren. Ieder jaar is het weer een strijd om die sloot gemaaid te krijgen. Dit jaar is het, na veel zeuren, weer eens gelukt. De sloot is aan de ene kant eigendom van Staatsbosbeheer en aan de andere kant van de gemeente. Wij hebben daar geen boodschap aan, hij moet gewoon onderhouden worden. Om dat jaarlijks voor elkaar te krijgen valt dus niet mee. Een vuile, vol gegroeide sloot watert niet of slecht af en als je pech hebt loopt het water niet uit de drainage maar in de drainage en dat zorgt dan weer voor een slechte afwatering.

BIJENSTROKEN

We hebben van De Groene Sluis een bijdrage van € 1200,00 gekregen voor de aanleg van twee Blije Bijenstroken op de voormalige dierenweide. Daarmee is de financiering van het project (je mag het best een ‘project’ noemen!) helemaal rond. Schlepers zal het grondwerk uitvoeren: graszode eraf, compost aanbrengen en spitten. Daarna worden de stroken ingeplant. Er hebben zich volop vrijwilligers voor het onderhoud gemeld en daar zijn we, als bestuur en als bij (+ andere insecten die van nectar en/of stuifmeel houden, want daar doen we het allemaal voor), blij mee!

CHAMPAGNEKLEURIGE AALBES

Iedereen kent rode en zwarte bessen. Dat aantal ‘kenners’ wordt al wat minder als het om de witte bes gaat (overigens een aanrader, ze zijn vaak wat zoeter dan de rode bes en vogels ‘vallen’ er wat minder snel op). Weinig mensen kennen de champagnekleurige bes. Smaakt min of meer als de andere aalbessen maar de kleur is heel bijzonder. Ik heb destijds twee struikjes in Hex (dat ligt in België, prachtige tuinmanifestaties in juni en september) gekocht bij Peter Bauwens. Peter zoekt altijd bijzondere dingen en vindt die ook, zo ook deze bes). Om hem een wat betere vorm te geven heb ik hem gesnoeid. Het snoeihout heb ik in de grond gestoken en de ‘stekken’ zijn allemaal gaan wortelen. Hopelijk komen er dit jaar de eerste bessen aan!

MEZENSCHADE

Je hebt er al eerder wat over kunnen lezen in een vorige nieuwsbrief: schade aan onrijp fruit door pikkende mezen. Nou gunnen wij moestuinders, een ander best wel wat maar zo langzamerhand neemt de pikkerij grote vormen aan en is er sprake van miljoenenschade (in de Nederlandse fruitteelt, gelukkig geen schade van deze omvang op ons complex!). Mezen zijn beschermd dus vangen of afschieten mag (gelukkig) niet. Andere werende maatregelen blijken in de praktijk ook weinig geholpen te hebben. Een aantal provincies waaronder provincie Flevoland, vergoeden de mezenschade maar dat zal wel niet voor ons moestuinders gelden. Jammer is die pikkerij wel: het fruit is meestal nog lang niet rijp, ze pikken maar wat in plaats van dat ze een vrucht helemaal opeten en rond ieder pikje ontstaat een rotte plek en daarmee is de vrucht ‘verloren’. Dat klinkt misschien wat dramatischer dan bedoeld maar zo voelt het soms toch wel een beetje.

ZOETE AARDAPPEL

De zoete aardappel is eigenlijk helemaal geen aardappel maar het is familie van de akkerwinde. Je kunt ze koken, bakken en frituren.

Tot nu toe komen de knollen uit het buitenland (met name uit de Verenigde Staten, China en Mexico) maar in Nederland lopen ook proeven met de kweek van het gewas. Het schijnt dat die proeven best veelbelovend zijn. Dat zou prachtig zijn want dat scheelt heel wat transportkilometers en dat is weer goed voor, precies, je had het al geraden, het milieu. Ook met kidneybeans en sojabonen wordt er in Nederland geëxperimenteerd. Leuk, zulke nieuwe gewassen!

SUPERDIK

In heel wat zwarte bessen struiken zitten enorm dikke, min of meer ronde knoppen. Als ‘eigenaar’ van zo’n struik ben je blij: dikke knoppen geven dikke bloemtrossen en dikke bloemtrossen geven dikke vruchten! Helaas, de dikte wordt veroorzaakt door de rondknopmijt. Zulke knoppen lopen niet uit en bloeien dus ook niet. Zit je struik ermee onder, knip hem dan boven de grond af. Zit hier en daar een dikke knop, verwijder het takje waar ze op zitten en gooi het thuis in de groencontainer.

WEER

Er zijn ook voor april en mei weerspreuken die wat ‘vertellen’ over het weer:

‘Is april mooi dan zal mei niet deugen!’

‘Valt in april veel nat, dan zwemmen de druiven in het vat!’ (dus dan oogst je veel druiven).

En voor mei:

‘Mei koel en nat vult schuur en vat!’

Het is maar dat je het weet!

Bollenveld in de Noordoostpolder