VMT EXTRA NIEUWSBRIEF nr 3 – juli 2019

EXTRA NIEUWSBRIEF: compostuitgifte en vrijwilligers gezocht

— Klik op een afbeelding voor een vergroting —

Een tweetal korte berichtjes; een huishoudelijke mededeling van onze vereniging, en een verzoek van het V.O.L. gericht aan alle Lelystadse tuinverenigingen.

Tekst en opmaak: Jan Altink

GRATIS COMPOST

De eerste partij compost gemaakt van materiaal afkomstig van ons complex is beschikbaar voor de leden. Deze compost is nog wat grof van samenstelling omdat er veel gemengde materialen in verwerkt zijn; er zullen dus de nodige takjes e.d. tussen zitten. Dit zal in de loop van de tijd, naarmate het voorsorteren van de ingrediënten meer geordend wordt, vanzelf beter worden. Wie schone compost wil zal dus moeten zeven.
Ook is deze compost niet volledig vrij van onkruidzaden, maar wanneer correct toegepast, d.w.z. OP en niet IN de aarde, zijn de kiemende onkruiden eenvoudig af te schoffelen of met vinger en duim uit te nemen.

De verdeling is 1 standaard kruiwagen van 80 liter per are per tuinder, dus iemand met 1 are kan 1 kruiwagen komen vullen, iemand met 2 are 2 kruiwagens etc.

Ophalen kan op de eerstvolgende werkochtend: zaterdag 3 augustus. Ter plekke melden bij de compostmeester, op = op. Zelf scheppen en voor eigen kruiwagen en schep of vork zorgen.

VRIJWILLIGERS GEZOCHT VOOR OOGSTDAGEN 2019

Via het V.O.L (Volkstuinen Overleg Lelystad) bereikte ons het bericht dat er vrijwilligers gezocht worden voor de Oogstdagen 2019. Wat houdt dit in?

Een groep van 70 boeren rondom Lelystad Airport heeft zich verenigd, zie www.delelystadseboer.nl. Deze groep is o.a. bekend van de Oogstdag 2018, waar het publiek (tegen een geringe vergoeding) zelf aardappelen, uien etc. kon oogsten.

Stichting De Lelystadse Boer organiseert op vrijdag 6 en zaterdag 7 september de ‘De Lelystadse Boer oogstdagen’. Dit is een vervolg op het grote succes van vorig jaar.

Het programma wordt dit jaar uitgebreid met een speciale oogstdag voor schoolkinderen!

Op vrijdagmorgen 6 september krijgen basisscholen uit Lelystad de mogelijkheid om onder

begeleiding zelf producten te oogsten. Het doel is deze kinderen te laten ervaren waar hun dagelijks voedsel vandaan komt.
Deze opzet en samenwerking dragen er tevens aan bij dat de stad en het buitengebied van Lelystad met elkaar in contact komen.

ln totaal komen zo’n 500 kinderen; elk uur 100. Ze gaan oogsten in groepjes van 5. De kinderen oogsten zelf, maar hebben daarbij een begeleider nodig. De begeleider helpt bij het oogsten en beantwoord vragen. Ook voor begeleiders een prachtig moment om nader kennis te maken met het agrarisch buitengebied van Lelystad, ‘De groentetuin van Europa’.

Hiervoor zoeken ze hulp.

Voor vrijdag 6 september van 09.00 tot 14.00 uur zoeken ze in totaal 20 enthousiaste mensen die willen helpen bij de begeleiding van de leerlingen, en denken daarbij aan de leden van de volkstuinverenigingen.

Voor degenen die mee gaan doen volgt eind augustus nog een informatiebijeenkomst.

Locatie: op het terrein van Lelystad Airport Businesspark , tussen Anthony Fokkerweg en

Meerkoetenweg. De grond die de Lelystadse Boer tijdelijk mag beboeren.

Voor nadere informatie en opgave: Gert Kolstee, Wijngaard 6 Lelystad, tel 0616 991 447 (gert.kolstee@kpnmail.nl).