vmt EXTRA NIEUWSBRIEF

nr.1 – APRIL 2019

EXTRA NIEUWSBRIEF: DE BIJENSTROKEN ZIJN INGEPLANT!

Zoals een ieder al eerder heeft kunnen lezen was het bestuur van plan om twee Blije Bijenstroken in te planten op de voormalige dierenweide. Kees van Wijk, imker, heeft destijds het initiatief genomen om te proberen op de volkstuincomplexen meer te doen voor bijen. Een prima plan! Bijen en andere insecten hebben het moeilijk, vandaar.

En: zonder bijen en andere bestuivers valt er weinig te oogsten!

Tekst: Peter Kouwenhoven                Opmaak: Jan Altink                Foto’s: Sander Altink en Google Earth

— Klik op een afbeelding voor een vergroting —

BIJDRAGEN

We kregen een bijdrage van De Groene Sluis, van Landschapsbeheer Flevoland en van Riek Frie, echtgenote van onze bijna legendarische Steef Frie. Ook VMT droeg bij. Al met al kwamen de financiën rond en dus konden we van start gaan. De firma Schlepers schraapte de graszode weg, bracht compost aan en spitte de grond: 1 strook van ongeveer 2,5 m1 breed en 50 m1 lang en 1 strook van 4,5 m1 breed en 28 m1 lang.

GEMEENTE

We mochten de beplanting via de gemeente bestellen en dat scheelde in de ping. Afgelopen week kwam de beplanting (een paar dingen ontbraken nog) en is de boel ingeplant door Arie, Karin, Kees (alle drie imker) en Louis die toevallig langs kwam, zijn spa en kruiwagen haalde en mee aan de slag ging! Kees zorgde voor koffie, thee en een koek en daar waren we op een gegeven moment echt aan toe.

PLANTEN

Het ging voorspoedig. 8 Handen-met-gereedschap maken licht werk, dat bleek alweer. Tegen vijven stond alles erin. Prachtig om te zien en wat een voldaan gevoel geeft dat! Sander Altink zorgde voor het vastleggen in beeld zodat je je een indruk kunt vormen hoe e.e.a. in zijn werk ging. Dank!

Wat we geplant hebben zijn allemaal drachtplanten die vooral nectar en/of stuifmeel leveren in de lente en de herfst (in de zomer is er meestal wel voldoende dracht te vinden). Naast veel struiken zijn er ook vaste planten gepoot. De meeste vaste planten zijn nog klein, nauwelijks uitgelopen. Naast het plantje staat daarom het potje om aan te geven: pas op!

OPROEP

Door de droogte hebben die kleine planten het moeilijk. Loop er even langs met een paar gieters water. Je ziet ze gemakkelijk staan. Omdat de pompen nog niet werken wil je hopelijk uit eigen voorraad putten.

VRIJWILLIGERS

De Blije Bijenstroken worden onderhouden door vrijwilligers. Iedereen heeft een stukje van ongeveer 20-25 m2. Omdat de graszode verwijderd is, is de onkruidgroei nog beperkt maar dat verandert na een regenbuitje. LOOP ER DUS REGELMATIG LANGS (en niet alleen dat, maar doe ook wat!) MET JE SCHOFFELTJE!

In de stroken staan piketjes met nummers.

Vrijwilliger onderhoudt stukje
Brigit Reus 1 – 2
Ina Marbus 2 – 3
Joanne Kersten 3 – 4
Geert Rinzema 4 – 5
Trijnie Rinzema 5 – 6
Gilbert Jansen 6 – 7
Wim Meppen 7 – 8
Tiny Meppen 8 – 9
Karin van Solkema 9 – 10
Francois Hogeboom 10 – 11
Alice Endeveld 11 – 12

EETBAAR OF NIET?

LET OP: van een flink deel van de struiken zijn de vruchten eetbaar maar van sommige niet. Waarom niet alleen maar eetbare planten aangeplant? Het antwoord is simpel: omdat de niet-eetbare wel goede/fantastische drachtplanten zijn! Er daar ging het tenslotte om!