Nieuwsbrief Maart – April 2025

Nieuwsbrief Maart – April 2025

Nieuwe seizoen

Hoewel het weer, naar moestuin maatstaven, nogal wat te wensen overliet, de laatste paar weken, is het nieuwe tuinseizoen nu toch echt begonnen. De meeste moestuinders hebben hun plannen alweer gemaakt, hebben misschien voor gezaaid en hun piepers te spruiten gelegd.

Spannend ook: natuurlijk willen we groeizaam weer met een bui regen op het moment dat we er de meeste behoefte aan hebben, maar vooral ook: hoe staat/gaat het met de slakken komend seizoen? Inderdaad, het heeft wel wat gevroren (‘Goed voor het ongedierte’ wordt er dan gezegd) maar het is maar de vraag of de slakken daar zoveel last van hebben gehad. Meer last hebben ze van plotselinge grote overgangen van warm naar koud en die zijn er niet of nauwelijks geweest. Laten we maar van het positieve uitgaan. Zelf heb ik nogal wat gladiolenknollen aangeschaft omdat dat in 2024 letterlijk het enige gewas was waar de slakken vanaf zijn gebleven en op die manier oogst je in ieder geval nog iets. Genoeg over slakken.

MEER NATUUR OP je tuin

Samen met vtv Zuigerplas organiseren we dit jaar weer drie avonden voor onze leden. Op dinsdag 18 maart vertelt ons tuinlid Jan Marbus over hoe je meer natuur op je tuin kunt realiseren en wat daarvan de resultaten kunnen zijn voor ‘de natuur’(je mag er overigens zelf ook van genieten hoor!). Toegang gratis, aanvang 19.00 uur in de Biotuinen.

lentemarkt

De Lentemarkt wordt dit jaar op ZONDAG 25 MEI gehouden van 11.00 -15.00 uur. Noteer je de datum alvast? Informeer je vrienden, kennissen en familie?

KAS

Heb je kas of een platte bak op je tuin? Misschien is het nodig om die even schoon te maken. Groene aanslag (algen) houden veel licht tegen en licht kun je beter gebruiken voor de planten achter glas of plastic. Neem een thermoskan met heet water mee en mix dat op de tuin met koud water uit je regenton. Een oude afwasborstel of een schuursponsje van kunststof (dus geen metaal) maakt het schoonmaken een stuk gemakkelijker.

zaaien op een rij

Op sommige zakjes zaad staat de mededeling dat de zaden breedwerpig gezaaid kunnen worden. Persoonlijk vind ik het handiger om op rijtjes te zaaien omdat dan duidelijk is wat je zaaisel is en wat niet. Ongewenste planten groeien dan vooral buiten de rijen.Heb je dik gezaaid dan moet je uitdunnen (het teveel aan planten haal je weg) of verspenen (je haalt de plantjes voorzichtig uit de grond en plant ze verder uit elkaar).

VLEERMUIZENHOTEL

Spannend: komen er deze zomer weervleermuizen in ons vleermuizenhotel? Het hotel is speciaal bedoeld voor dwergvleermuizen. Die zijn zo klein dat ze passen in een luciferdoosje. Vleermuizen zijn geen vogels maar vliegende zoogdieren. De jongen, meestal maar 1, drinken bij de moeder. Vleermuizen smullen van vliegende insecten boven onze tuinen zoals muggen. In de winter overwinteren ze op een vorstvrije plek

ALV

Op maandag 31 maart houdt VMT haar ALV in het gezellige onderkomen op de Biotuinen.

Inloop vanaf 19.00 uur, start ALV 19.30. Petra Borsch zal na de vergadering wat vertellen over de reuzenberenklauw. Iedere aanwezige krijgt bovendien een zakje met zaden van eetbare bloemen. In september, niet op 10 september zoals eerst afgesproken en aangekondigd was, maar op 17 september zal Myrthe Johansen een avond vullen met en over eetbare bloemen. Leuk als je daarna ook met je eigen gekweekte lekkers aan de slag kunt!!

VOGEls kijken

Op zaterdag 22 maart start om 9 uur bij de entree van VMT een wandeling over ons complex. Onderwerp ‘vogels’. Op ons complex vind je behoorlijk wat natuur en die natuur trekt weer allerlei leven aan, zoals vogels. Peter Hartog, VN lid van de afdeling Lelystad, weet alles van vogels en leidt met grote regelmaat groepen rond in delen van de Oostvaardersplassen. En nu dus bij ons op het complex. De excursie duurt ongeveer tot 11 uur zodat je daarna nog volop tijd hebt voor je boodschappen en ander zaterdags vermaak. Deelname is gratis.

aardappelen

Op het mededelingenbord bij de ingang hangt het plantschema voor je aardappelen. We hanteren een vruchtwisseling van 1: 4 (spreek uit: 1 op 4) omdat je dan wat minder last hebt van schimmelsporen (aardappel ziekte) die in de grond na de oogst overblijven.

weer

In maart kan het weer nogal variëren maar april blijkt er ook wat van te kunnen: ‘Maart roert zijn staart’ en ‘April doet wat hij wil’. Beide spreuken gaan over het wisselvallige weer in deze maanden: het kan variëren van bloesje tot winterjas. Dus berg je warme kleding niet te snel op.

citroenvlinder

n de derde week van februari hadden we een echte lentedag met, in Lelystad, 17 graden. Opvallend hoeveel blije mensen je op zo’n dag tegenkomt. Ook zag ik in mijn tuin bij huis een citroenvlinder

vliegen. Hij overwintert als volwassen vlinder en wordt gewekt door hogere temperaturen zoals die dag. Prima voor het échte lentegevoel zo’n vlinder, maar buiten is er nog niks te halen na één zo’n zonnige dag. Zo’n ‘zomerdag’ in februari is eigenlijk niks bijzonders als je de volgende weerspreuk mag geloven: ‘Al is februari nog zo fel (= koud), hij heeft altijd zijn drie (of vijf) zomerse dagen wel!

kleine veldkers

Op de tuinen op ons complex staat nogal eens kleine veldkers. Een gemakkelijk te herkennen ‘onkruidje’ dat eetbaar is en smaakt naar rucola. Heerlijk in de sla maar je kunt het blad ook gebruiken in de stamppot of op een boterham met kaas.

Download de Nieuwsbrief in PDF formaat