Nieuwsbrief Januari – Februari 2024

2024

Hopelijk is iedereen de jaarwisseling goed doorgekomen. Keek ik er vroeger naar uit (ik mocht van mijn ouders voor 50 cent vuurwerk kopen, natuurlijk waren er oliebollen en op oud en nieuw had ik het Margriet Winterboek ook nog niet uit: wat een heerlijke dagen!). Tegenwoordig is dat wel anders. De hele dag door zwaar vuurwerk en vanaf een uur of 11 (‘s avonds) zulk zwaar vuurwerk dat de ruiten er soms van rinkelden. Het leken wel bommen. Maar misschien heeft het met de leeftijd te maken.

Op de tuin is nog weinig te beleven. Door de vele regen is de grond min of meer verzadigd en te lopen valt er soms nauwelijks op de paden, zo nat en drassig. Toch na nieuwjaarsdag drie kruisbessen verplant naar de tuin van mijn zoon. Wat was het stil op het complex. Geen mensen maar ook nauwelijks een dier te zien, heel bijzonder.

EINDEJAARSBIJEENKOMST

Het was weer een aangename bijeenkomst met naar schatting zo’n 40 mensen (leden, soms met aanhang). De vuurtjes knapperden, de warme chocolademelk en glühwein geurden en de met zorg gesmeerde plakken kerststol en verse plakken zelf gebakken cake vielen zeer in de smaak. Voor de vrijwilligers die zich in 2023 extra ingezet hebben, stond er een potje zomerhoning (uit Lelystad) klaar. Het is een leuke manier (vindt het bestuur) om het einde van het oude en de start van het nieuwe tuinseizoen te ‘vieren’.

MAGAZINE

Het is de bedoeling dat er deze lente een magazine verschijnt met de titel ‘Lelystad op tafel’. In het magazine vind je vrijwel alle eetbare planten (bloemen, bladeren en vruchten) die in de Lelystadse stadsnatuur groeien + een of enkele recepten per plant (de ruimte in het magazine, 48 pagina’s, is beperkt). De inwoners van Lelystad wordt gevraagd om hun favoriete recept in te sturen. Geen ingewikkeld gedoe waarvoor je 20 ingrediënten nodig hebt maar gewoon, simpel.

Het magazine is vrijwilligerswerk dus geld krijg je er niet voor maar wel een magazine en eeuwige roem dankzij je naam bij het recept. Ben je geïnteresseerd? Laat het weten (p.a. kouwenhoven@gmail.com) en je krijgt de lijst met planten toegestuurd. Als er erg veel recepten binnenkomen moet er misschien een keuze gemaakt worden maar zover is het nog lang niet.

AFRASTERINGEN

Zoals je misschien al weet heeft VMT van de gemeente een bedrag gekregen om de afrastering te vernieuwen. Een deel is al gedaan (uit eigen zak, maar dat houdt een keer op) nu nog de andere helft. Fantastisch dat we die bijdrage gekregen hebben, het zetten van de afrastering zelf is vrijwilligerswerk. Ook fantastisch dat er steeds weer (volop) mensen zijn die willen helpen!!

ZAADLIJSTEN

Ze zijn er weer volop, de nieuwe zaadlijsten, goed voor avonden kijkplezier. Spannend (vind ik, maar wie ben ik). Vaak bestel je de geijkte soorten waar je goede ervaringen meer hebt. Zelf kies ik ieder jaar een soort die ik niet ken. Dit jaar is dat de klimplant Lablab purpureus Silver Moon, een klimplant (tot 250 cm). De Nederlandse naam luidt hyacintboon. Klinkt spannend! Ik heb het besteld bij van Hemert

PACHT

Heb je inmiddels de rekening voor je tuin ontvangen? Het is fijn als je die snel betaalt. Scheelt de penningmeester veel werk en jij hoeft er niet meer aan te denken.

BOSUILKASTEN

Inmiddels zijn de bosuilkasten, gemaakt van hout dat we gesponsord kregen door De Groene Sluis, opgehangen. Dat was nog een behoorlijke operatie: de kasten zijn flink aan de maat en mede daardoor (on-)behoorlijk zwaar. Maar het is Rob de Bie en Karel Houterman gelukt om ze op te hangen. Eén kast hangt prachtig aan een boom die in het grasveld staat bij de ingang. Spannend: komt er wat in? Bedankt Karel en Rob, en natuurlijk Wim Meppen die ze timmerde.

KLEINE VELDKERS

Sommige ‘onkruidjes’ zou je best kunnen kweken omdat ze zo’n bijzondere smaak hebben. De kleine veldkers is er daar een van. Houd je van rucola dan smul je ook van kleine veldkers. Het plantje groeit op heel wat tuinen op ons complex. Je kunt het niet verwarren met andere (giftige) plantjes. De plant groeit gemakkelijk, de zaden, die letterlijk weggeschoten worden door de plant, kiemen snel. Eigenlijk groeit de kleine veldkers het jaarrond, zeker in zachte winters. Maak er een keer stamppot van of kijk op internet naar andere recepten.

NESTKASTEN KERN MET PIT

Wij, volkstuinvereniging Zuigerplas en VMT, hebben samen een aanvraag ingediend bij Kern Met Pit. We hebben geld gevraagd voor een nestkastenactie voor onze leden en de aanvraag is goedgekeurd. Leden kunnen dit voorjaar gratis een nestkastje komen timmeren. Bij het kastje zit een flyer met info over hoe je andere dieren op je tuin een plezier kunt doen. We houden je op de hoogte.

ONGEWENST BEZOEK

Het ongewenste bezoek aan ons complex (VTV Zuigerplas heeft er ook last van) houdt maar niet op. Ons bestuurslid Marja Hennequin heeft daarover met enige regelmaat contact met de politie. Ze surveilleren meer maar het ongerief gaat door. Je kunt wel janken als je ziet dat je kas grotendeels vernield is, je platte bak in stukken ligt, je kippen loslopen en je hekje tussen de palen uitgetrapt is.Helaas komen zulke perioden van rottigheid regelmatig voor in de loop der jaren maar soms is het ook zomaar een hele tijd rustig en daar hopen we nu maar op.

Download de Nieuwsbrief in PDF formaat