Zaadteelt, het zelf kweken van bloemen- en groentezaden op het complex, door mede-tuinders

Ik probeer erachter te komen of er voldoende geïnteresseerden zijn om in eigen beheer diverse bloemen- en groentezaden te kweken en te komen tot de oprichting van een soort “zadencommissie”.

Dit groepje zoekt uit hoe, op welke wijze en van welke soorten gewassen er zelf soortecht  zaad gewonnen kan worden. De voordelen hiervan zullen duidelijk zijn; je bespaart er geld mee, de kwaliteit is beter (want verser dan gekocht zaad) en na doorgaande selectie ontstaan er meer en meer op de lokale situatie toegesneden rassen. Zo kan er mettertijd een heuse “VMT-selectie” ontstaan. Bovendien geeft het een mooie gelegenheid om oude lokale rassen te herintroduceren.

Ik vroeg me af of er wellicht al tuinders mee bezig zijn of ermee bezig zouden willen gaan.  Wanneer er onderling afspraken gemaakt worden over wie welke soorten doet, dan hoeft niet 1 persoon alles te doen en wordt het assortiment ook groter.

Aangezien je doorgaans met het oogsten van zaden ruimschoots veel teveel hebt voor eigen gebruik (denk aan de productiviteit van pompoenen, komkommers, sla, uien e.d.) zouden de zaden dan tussen de commissieleden kunnen worden uitgewisseld, maar ook bijv. – tegen een kleine vergoeding voor de vereniging – aan de overige leden worden aangeboden.
Ook een soort “welkomstset” voor nieuwe leden zou kunnen, zodat die op hun nieuwe tuin gelijk van start kunnen  met bewezen rassen.
Verder is verkoop op de oogstmarkt een mogelijkheid, of voorzaaien t.b.v. de verkoop van plantjes aan leden (op bestelling en tegen aanbetaling), en er zijn vast nog wel meer toepassingen.

Graag contact opnemen via info@vmtlelystad.nl

Jan Altink.