Soortenzoekdag 25/26 Juni 2022

SOORTENZOEKDAG 2022

Inmiddels zijn 316 soorten waargenomen. Zie:

https://waarneming.nl/bioblitz/bioblitz-soortenzoekdag-lelystad-2022/

Zaterdagavond 25 juni en zondag 26 juni werd weer de jaarlijk Soortenzoekdag georganiseerd. De dag gaat uit van de gemeente maar feitelijk doen de KNNV en het IVN de organisatie. Zaterdagavond waren er twee excursies: vleermuizen kijken met Jeroen Reinhold en nachtvlinders op licht (Jan-Paul Jongejans en Jack Windig).

Het weer liet zaterdag te wensen over maar wat een verrassing: tijdens het vleermuizen kijken was het droog. Helaas hadden de nachtvlinderkijkers het minder getroffen wat later begon het flink te regenen.Vooraf heette Peter Kouwenhoven, voorzitter van Vereniging Milieuvriendelijk Tuinieren de ongeveer 20 aanwezigen welkom op het complex. Wethouder Luuc Baaten (volgens eigen zeggen nog een dag of 8 wethouder omdat er dan mogelijk een nieuw college is) hield een enthousiast verhaal over de stadsnatuur van Lelystad in het algemeen en de  Soortenzoekdag in het bijzonder.

De deelnemers hebben behoorlijk wat dwergvleermuizen gezien hoewel je razendsnel moest zijn om ze te kunnen volgen. De batdetector die geluiden die ze maken, opvangt, hielp een handje. Ook kwamen er wat nachtvlinders en nog veel meer klein kriebelspul af op de ‘loklampen’, dieren waar de kenners behoorlijk enthousiast van werden.

 

Zondag was het een stralende dag. Lekker zonnetje, windje en een uitstekende catering, verzorgd door Jeroen Reinhold. Zelfs de, naar zijn eigen zeggen, mislukte pannenkoeken smaakten heerlijk omdat ze met zorg, aandacht en liefde gebakken werden!

Omdat er op bepaalde tijden meerdere excursies plaatsvonden (die ook nog eens gelukkig een stuk langer duurden dan de planning) kon ik er maar met een paar meegaan: de vogelexcursie met Jan Marbus en de bijenexcursie met Jeroen de Rond. Het viel en valt niet mee om de namen van alles wat er leeft op en rond het volkstuincomplex te onthouden maar één ding is zeker: wat is de natuur op en om de volkstuinen divers!

Bij de bramen in de rand van de beplanting hoefde je maar een paar meter af te leggen om vele verschillende soorten bijen, hommels , zweefvliegen en meer te zien, letterlijk in levende lijve. Jeroen wist ze met zwier en zekerheid te vangen en het was nooit mis. Verder waren er excursies libelles kijken (Marijke en Jan Verbraaken), regenwormen en springstaarten ontdekken (Marieke en Arjan van der Veen), planten speuren met Bram Smit en Arjan van der Veen, korstmossen zoeken (Henk Timmermans, die een waar korstmossenreservaat ontdekte op een half vergaan hekje op de volkstuin). Kinderen konden waterdiertjes bekijken met Hilde de Meris, Myra Swarte, Marcella van Driest en Toos Klarenbeek.

Bij gebrek aan geschikt water in de directe omgeving was er water, met bewoners, van elders meegenomen. Onder andere de leden van de Jeugdnatuurclub genoten er met volle teugen van.

Ook aangenaam waren de onderlinge contacten aan de biertafels in het net gemaaide gras. Kortom: Soortenzoekdag 2022 is meer dan geslaagd. Dank aan de vrijwilligers van KNNV en IVN die dat voor elkaar gebokst hebben!

Peter Kouwenhoven