nr 23    april  mei 2020

Tekst: Peter Kouwenhoven – Opmaak: Jan Altink

— Klik op een afbeelding voor een vergroting —

ALV
Het is nog geen april, maar deze nieuwsbrief is wat vroeger dan in de aanhef staat omdat vanwege het Coronavirus de ALV die gepland stond voor 30 maart wordt uitgesteld. Natuurlijk hoor je op tijd wat de nieuwe datum wordt, maar eerst moet de situatie weer wat normaler worden.

PARKEERPLAATS

Onze parkeerplaats werd van de winter een steeds grotere modderpoel. Niet fijn als je midden in de prut uit moet stappen! Ons tuinlid Gilbert Jansen zorgde ervoor dat de fa. Schlepers de parkeerplaats en weg schoon gemaakt heeft (DANK!) en daar zijn we blij mee. Om nieuwe problemen te voorkomen zou het goed zijn als de boel in de herfst, nadat het blad gevallen is, geveegd wordt. Een attentiepuntje voor het bestuur.

BIJENSTROKEN
Eerder werden er twee bijenstroken op de voormalige dierenweide ingeplant met insectentrekkers. Er bleek wat zuinig ingekocht te zijn, bovendien heeft niet alles het gered. Daarom werd bij het Fonds Verbraaken van Natuur en Milieufederatie Flevoland een aanvraag ingediend voor de aankoop van wat extra plantmateriaal. Die aanvraag is gehonoreerd (HARTELIJK DANK NMFF!) en de planten staan er inmiddels in.

Dit werd er geplant: vlinderstruiken, kruipwilgen, een kweepeer, rode, witte en zwarte bessen, wat leverkruidplanten, wat struikklimop (laatste drachtplant van het jaar!) en sneeuwbessen waarvan de vruchten, net zoals die van de klimop, NIET eetbaar zijn. We redden met de aanplant de insectenstand niet maar alle beetjes helpen.

ONDERHOUD

De bijenstroken worden onderhouden door vrijwilligers. Het aantal is precies genoeg voor alle stukjes maar als er iemand afvalt dan hebben we een probleem. Wil je, als de nood aan de man komt (kan dat nog wel: ‘aan de man komt’? ‘aan de mens komt’ is toch ook geen gehoor!) ook een stukje bijenstrook onderhouden (de stukjes zijn ongeveer 20 m2 groot), geef je dan even op bij bestuurslid Angela Feringa (angelaferinga@gmail.com). Het onderhoud komt in de plaats van de werkochtenden. De Schouwcommissie kijkt of de boel goed onderhouden wordt.

VOGELS OP HET COMPLEX

Ons tuinlid Frans van der Stoep is een echte vogelaar. De vogel die Frans niet kent moet, bij wijze van spreken, nog geboren worden.

Inventarisatiegebied >

Samen met Arie Beeftink en François Hogenboom is de vogelstand op ons complex geïnventariseerd en het eindresultaat mag er zijn!
In deze nieuwsbrief hebben we alleen een stukje van de inleiding opgenomen. Op onze site kan je het volledige verslag lezen. HEEL HARTELIJK DANK MANNEN!

‘Vogels op de volkstuin’ door Frans van der Stoep. “Na de eerste nachtvorst afgelopen najaar wilden Martha en ik weten hoe de planten op de tuin zich hadden gehouden. We waren vooral nieuwsgierig naar de laatste sperzieboontjes. Bij de tuin aangekomen bleek alles nat, koud en windstil. De roodborst die in de houtwal naast onze tuin zijn liedje zat te prevelen benadrukte de stilte van het moment. Mooi woord prevelen, het laat zich nauwelijks omschrijven, er zit zoveel variatie in. Soms nauwelijks hoorbaar als er een roodborst op korte afstand zit te bekijken of er wat te halen valt, soms als er concurrenten in de buurt zijn, juist luid en duidelijk. Dat was ook deze ochtend het geval. Soms joegen er twee achter elkaar aan. Zelfs een derde, die enkele tuinen verderop zijn winterterritorium had gevestigd, bemoeide zich ermee. Het had tot gevolg dat de ruimte zeker anderhalf uur onophoudelijk werd opgeluisterd door roodborstenzang.” …

MEDEDELINGENBORD

Ons mededelingenbord verkeerde al een tijdje in slechte conditie, voor velen een doorn in het oog. Ons tuinlid Karel Houterman was bereid om de boel weer op te knappen. En hij heeft de klus voortvarend ter hand genomen. Wat een verschil en wat ziet het er weer pico bello uit. Nou belooft de naam Houterman al volop vakmanschap maar Karel heeft het ook nog eens in de praktijk gebracht. HEEL HARTELIJK DANK!

BEGINT VMT EEN EIGEN UITDRAGERIJ?

Sommige mensen hebben blijkbaar dat onjuiste idee, als je ziet wat voor oud meubilair zich zo langzamerhand ophoopt in het schuilhuisje. Misschien wordt het er neergezet omdat men denkt dat er vast nog wel iemand blij is met oude troep maar dat is niet zo. Wanneer je van rommel af wilt, voer het dan af.

Spullen zoals potten, plantjes of oogst die je over hebt kun je op een van de picknicktafels zetten zodat liefhebbers het mee kunnen nemen. Maar staan je spullen er na een week nog dan moet je het alsnog zelf afvoeren.

BOMEN EN STRUIKEN OP JE TUIN

Onze tuinen zijn allang geen pure nutstuinen meer. Natuurlijk geven een flinke aardappelvoorraad en een volle diepvries je nog steeds een goed gevoel (‘Laat de winter maar komen’) maar mocht een deel van je oogst mislukken dan betekent het niet dat je meteen honger hoeft te lijden onder een van de Lelystadse bruggen.

Ook fruit vinden mensen steeds leuker en terecht. Je eigen gekweekte appel, peer, kers en noem het maar op, smaken lekkerder dan de gekochte spulletjes.

Natuurlijk houd je bij het planten rekening met je buren. ‘Rekening houden met’ betekent in dit geval dat je ervoor zorgt dat je buren geen schaduwoverlast krijgen als de boom of struik groter wordt. Plant ze dus op een flinke afstand (zeker 2 tot 3 meter) van de erfgrens.

⇑ Leifruit: veel fruit op weinig plek

Voor hoogstammen (stamlengte minimaal 180 cm met daarop een kroon) is eigenlijk geen plek op ons complex. Ze worden te groot en geven, zelfs als ze een stuk van de erfgrens staan, door hun omvang, overlast bij de buren en niet te vergeten op je eigen tuin! Er staan overigens wel een paar hoogstammen op het complex maar voor zover het bestuur weet veroorzaken die geen overlast aan anderen. Beter is het, als je plannen in die richting hebt, om ze NIET meer te planten.

ZAAI-INSTRUCTIES: WORDT HET GEEN TIJD OM ZE TE HERSCHRIJVEN?

Weer geen winter en de natuur loopt weken voor (volgens echte en ‘nep’ deskundigen). Maar als je in tuinboeken en op zakjes zaad kijkt prijken daar nog de zaaidata van weleer. Wordt het geen tijd om dat soort informatie te gaan herzien? Vraag me niet hoe je dat aanpakt; lijkt me een enorme klus!

BESTUIVING

Vroege pruimpjes (kroos- en kerspruim) bloeiden in de periode met regen en storm. Nou houden bestuivers noch van regen, noch van storm, Hopelijk hebben ze op mooie momenten toch nog enig bestuivingswerk verricht zodat er over een maand of wat toch wat te oogsten is!

MEST

Veel van onze mest is afkomstig van hobby-paardenhouders in Lelystad. We zijn er blij mee. Soms stokt de aanvoer wat, soms komen er een paar vrachten tegelijk. Een paar jaar geleden hebben we bij Frits Pelgrim op verzoek van een aantal tuinders een vracht potstalmest gekocht. Op zich prima mest, maar door zijn compactheid bijna niet te verwerken. De voorraad heeft er dan ook een paar jaar gelegen voor hij op was. De vraag is of we weer wat moeten gaan bestellen? Vind je van wel, meld het dan even (p.a.kouwenhoven@gmail.com)

TUINRANDEN

Er zijn weinig dingen die zoveel ergernis opleveren als ‘onkruid’, afkomstig uit je buurtuin. Zeker bij wortelonkruiden zoals heermoes en kweek is het soms vechten tegen de bierkaai. Houd daarom je tuinranden goed schoon en zadel een ander niet op met jouw probleem. Hetzelfde geldt voor de gezamenlijke tuinpaden. Die worden gemaaid door vrijwilligers, maar soms is er geen doorkomen aan (bramen en ander ongerief). Houd je beplanting in de hand en houd de paden begaanbaar.

Soms gaan er stemmen op om van alles op te nemen in regels en voorschriften maar het bestuur gaat uit van de goede wil van de leden zonder politieagent te hoeven spelen. En politiepetten zijn behoorlijk prijzig trouwens!

WEER

April en mei zijn drukke tuinmaanden. Er wordt volop gewerkt op de tuin, er wordt gezaaid en geplant. Ach, je weet er alles van. Of het wat wordt hangt voor een deel van het weer af.

Een paar weerspreuken.

‘Dauw in april en mei maken een goede augustus en september’ (wat de oogst betreft),

‘Donder in mei geeft gras in de wei’ (dus een goede oogst).

‘Een droge april is de boeren niet naar hun wil (= zin) maar aprilse regen geeft boerenzegen’ (dus alweer: een goede oogst).

Ach, het komt vast wel weer goed dit seizoen.

DAHLIA

Ik ben benieuwd of mijn dahlia, die ik al een paar jaar in de grond laat zitten onder een laagje strorijke paardenmest het, net als in andere jaren, overleefd heeft. En eigenlijk geen last van slakken had terwijl de nieuw geplante exemplaren iedere keer weer kaal gegeten werden.

DE PLAATS VAN DE AARDAPPELEN IN 2020

We hanteren bij de aardappelen een vruchtwisseling van 1 op 4. Wij houden dus een iets ruimere vruchtwisseling aan dan de meeste andere complexen.

De aardappelen komen in 2020 op het 4e part van je tuin, gerekend vanaf de ingang.

Deel je tuin op in vier stukken. Trek denkbeeldige lijnen evenwijdig aan het pad. Vanaf je tuiningang gerekend mag je aardappelen poten op het vierde stuk.