nr 22 – februari – maart 2020
Tekst: Peter Kouwenhoven – Opmaak: Jan Altink
— Klik op een afbeelding voor een vergroting —
Niet te geloven, 2020 en de eerste maand is ook alweer bijna verstreken! Inmiddels lengen de dagen behoorlijk: eind januari kun je rond een uur of vijf zonder licht rijden (aan deze opmerking kun je geen rechten ontlenen!). Maar, zo zegt een weerspreuk: ‘Als de dagen lengen begint de vorst te strengen!’
Je weet maar nooit, maar weinig mensen geloven daar nog in. Het lijkt wel of de winter tot nu toe (half januari) overgeslagen wordt. Als je bestuurslid van IJsvereniging Lelystad bent verlies je de moed en het enthousiasme toch wel een beetje.
Wat ik me vaak afvraag is in hoeverre tuinboeken met bloei- en snoeischema’s nog kloppen. Snoeien na de vorst in verband met vorstgevoeligheid is de laatste jaren niet meer van toepassing en rozen bloeien tot ver in de winter (mijn laatste rozen zijn in december niet uitgebloeid maar verregend anders hadden ze misschien nog ‘mooi gestaan’. Een dahlia die ik eind 2018 in de grond heb laten staan (afgedekt met wat strorijke paardenmest) heeft het prachtig gedaan afgelopen zomer.
Niks bevroren terwijl de knollen toch best gevoelig zijn voor vorst. Ben benieuwd of mijn chrysantenplanten het redden deze winter. Zo ja, dan heb ik deze zomer en herfst veel te veel planten want de nieuwe stekken zijn al besteld. Doe je dat niet en wacht je af of er misschien toch vorst komt dan ben je te laat met het bestellen van stekken. Wat een dilemma’s!
< Helleborus is een echte winterbloeier
Kortom: het nieuwe seizoen hoeft niet te beginnen, het oude is gewoon nooit gestopt lijkt het wel. Toch wenst het bestuur een ieder een mooi seizoen toe, oud of nieuw naar keuze.
ALV
Op maandag 30 maart wordt de ALV weer gehouden in kerkcentrum Het Anker. We beginnen om 19.30 uur maar ben je wat eerder dan is dat geen probleem: dan heb je de tijd voor een bak koffie of thee plus een babbeltje met medetuinders die je anders alleen maar ziet als ze druk zijn met zaaien, schoffelen en oogsten. We vergaderen (hopelijk) kort. Onze eigen Compostmeester A, Jan Altink, vertelt voor de pauze, in een compact praatje van 10 minuten, het e.e.a. over composteren.
Na de pauze vertelt Tineke Albers van De Zaderij wat over zaadvaste rassen en het winnen van zaden. De moeite waard! Als het goed is neemt ze ook wat zaden mee.
Na afloop is het tijd voor een glaasje en een knabbeltje.
In de herfst is er van een deel van de complexappels sap geperst. Pure, biologische kwaliteit. Hans Postema neemt de pakken die nog over zijn mee naar de ALV. Ze kosten vijf euro per pak van 3 liter. Het sap is, ook ongekoeld en geopend, lang te bewaren.
BESTUURSVERKIEZING
Mary Smulders heeft aangegeven niet langer bestuurslid en voorzitter te willen blijven. Peter Kouwenhoven (nu secretaris) wil eventueel wel voorzitter worden maar andere kandidaten voor deze plek zijn natuurlijk van harte wellecome (mail je naam naar p.a.kouwenhoven@gmail.com).Voor de functie van secretaris heeft zich deze winter Bertine de Bes gemeld en als algemeen bestuurslid (van de zomer al) Marja Hennequin. Marja heeft al een paar keer in het bestuur ‘meegedraaid’ en stelt zich beschikbaar als bestuurslid. We zijn als zittend bestuur blij dat we bestuurskandidaten hebben gevonden. Vaak vinden mensen dat ‘een ander het maar moet doen’ maar op die manier is een vereniging geen lang leven beschoren. Het enige probleem waar we mee zitten is dat de vereniging niet aan het vereiste quotum (voor de helft vrouwelijke bestuursleden, voor de andere helft mannelijke bestuursleden) voldoet maar als het probleem niet groter is…
Is je schoffeltje alweer geslepen? Dankzij de zachte winters groeien sommige onkruidjes gewoon het hele jaar door en geef ze eens ongelijk. Maar tuinders die van ‘schoon en netjes’ houden, is dat (soms) een doorn in het oog. We zullen het hier niet hebben over de vele methoden om de grond af te dekken om zo onkruidgroei en structuurbederf van de grond te voorkomen. Feit is dat een m3 grond vol zit met oude en nieuwe zaden (tot zo’n 75.000!). Zeker oliehoudende zaden blijven heel lang hun kiemkracht behouden. Spit je en komen ze daardoor aan de oppervlakte dan kunnen ze na vele jaren alsnog kiemen. Schoffel je niet tijdens jouw vier weken wandelvakantie in Italië of Drenthe dan is je tuin groen van alle gekiemde en gegroeide planten en is het zoeken waar je je bietjes en worteltjes gezaaid hebt.
BIJENSTROKEN
Als deze nieuwsbrief uitkomt zijn de Blije Bijenstroken voorzien van wat aanvullende beplanting. Omdat we destijds wat zuinig ingekocht hebben en dankzij de droogte stond de beplanting hier en daar ‘dun’. Dankzij een bijdrage van Natuur en Milieufederatie Flevoland konden we wat aanvullende beplanting, bestemd voor bijen, hommels en andere insecten, aanschaffen. François Hogenboom plantte, samen met Ilse Suijkerbuijk (van de bijenstand op het complex) een aantal vuilbomen in de bijenstroken. Bloeiende vuilbomen zijn super aantrekkelijk voor insecten. Overigens zijn de vruchtjes niet eetbaar.
Nee, geen VMT datingsite maar een appelras waarvan de vruchten van buiten en van binnen, het vruchtvlees dus, rood is. Een schoonheid om te zien en super gezond door het hoge gehalte aan anti – oxidanten. Het ras komt van oorsprong uit Zwitserland (Thurgau). Er is 1 bedrijf in ons land dat het ras mag telen. Albert Heijn schijnt het ras te verkopen. Selectie en het uiteindelijke kweekresultaat is gebaseerd op andere rode appels, het ras is dus niet genetisch gemanipuleerd of zo. Inmiddels staat een Red love op mijn tuin en ik ben er blij mee.
Zoek op internet en je vindt info + een besteladres. Overigens heb ik bij hetzelfde bedrijf drie Finse kruisbesrassen besteld die geen of in ieder geval veel minder last hebben van meeldauw.
De meeste leden weten het wel: heb je wat planten over dan kun je die kwijt op de picknicktafel. Kan iemand jouw spulletjes gebruiken dan worden ze weer meegenomen. Zeker als je zelf zaait heb je vaak wat teveel. Vroeger hadden we in de lente een plantjesmarkt waar planten geruild en ge- of verkocht konden worden. Het animo om te zaaien voor de markt was op een gegeven moment zo gering dat de markt gestopt is. Jammer!
LEUKE SOORTJES
Veel moestuinders bestellen ieder jaar hetzelfde sortiment zaden en waarom ook niet als dat je goed bevalt. Zelf vind ik het leuk om ieder jaar wat nieuws uit te proberen. Uit de catalogus van Sluis Garden (de zaden van Sluis Garden zijn bij Tuincentrum Stempher op de Groene Velden te koop) heb ik dit jaar deze vier soorten gekozen:
< bloemkool Multi head F1: na de oogst van de ‘grote’ bloemkool ontwikkelen zich verschillende kleine bloemkooltjes,
Chinese radijs Red meat >, grote radijzen met een prachtig roze binnenkant. Heeft een licht peperige smaak en lijkt wat dat betreft wel wat op rettich,
< Muismeloen, piepkleine ‘watermeloentjes’ die je volgens de catalogus prima buiten kunt kweken. Oogsten als de vruchten 2-3 cm groot zijn, als je ze groter laat groeien worden de zaden grover. Ze smaken naar komkommer/limoen.
En als vierde de tomaat Lemon tree >. Een tomaat met gele vruchten die inderdaad sprekend lijken op citroenen.
Die nieuwe soortjes maken het seizoen een beetje extra spannend. Zoals gezegd zijn ze te koop bij Stempher. Ze zijn ook speciaal voor geïnteresseerde VMT leden besteld dus pak je kans! Ben je daar toch, snuffel dan ook eens in het enorme ‘gewone’ (en wat minder gewone) sortiment van Sluis Garden. Voor je het weet heb je tuinvergroting nodig! De teeltaanwijzing staat op het zakje.
Op onze site is inmiddels een artikel geplaatst over het snoeien van groot- en kleinfruit. Geen aardbeien, kiwi’s en druiven, wel de diverse bessensoorten en pit- en steenfruit. Wanneer je het verschil niet weet tussen zomer- en wintersnoei en wanneer je de ene danwel de andere zou moeten toepassen, welk gereedschap waarvoor dient en hoe je door snoeien de vorm en de oogst kunt sturen; hierin wordt het allemaal uitgelegd.
Het is geplaatst onder het nieuwe kopje [Techniek] waar t.z.t. ook artikelen gaan verschijnen over gereedschapsonderhoud en bepaalde teeltwijzen.