nr 21december 2019 januari 2020

Tekst: Peter Kouwenhoven en Jan Altink – Opmaak: Jan Altink

— Klik op een afbeelding voor een vergroting —

GOEDE VOORNEMENS

Het is toch niet te geloven dat 2019 al bijna weer voorbij is, al duurt het nog een paar weken voor het echt zover is. Precies: wat vliegt de tijd! Aan de hand van zo’n opmerking kun je de leeftijd van de steller ongeveer inschatten: hij is zeker boven de zestig en waarschijnlijk nog een flink stuk ouder (en dat laatste klopt). Als je jong bent gaat het allemaal veel langzamer en waar de grens van de overgang van langzaam naar snel ligt weet geen mens; je beseft het opeens. Genoeg hierover.

De catalogi van allerlei zaadhandelaren zijn weer verschenen: kijk maar eens op internet. Dat betekent weer een paar avonden genieten tenzij je natuurlijk jaarlijks hetzelfde bestelt.

Misschien is het een goed voornemen om in ieder geval 2 dingen te bestellen die je nog niet kent. Geloof me: het tuinieren wordt er leuker en spannender door! En wat kost zo’n zakje zaden nou helemaal…

Ik heb me ook voorgenomen om de grond minder te gaan bewerken. Niet om er een puinhoop van te maken maar om het bodemleven te sparen en, eerlijk is eerlijk; het scheelt nog een hoop werk ook! Dat betekent wel meer bodembedekkers en groenbemesters ‘inzetten’ of mulchen zodat bodem en structuur beschermd worden, wat niet het geval is wanneer de grond zwart is.

En mijn laatste goede voornemen: iedere moestuinder vragen om een klein hoekje met insectentrekkers in te zaaien. Wat een prachtig gezicht, al dat leven op zo’n hoekje bloemen. En het geeft nog een goed gevoel ook: je helpt de natuur, zelfs al is het maar een piepklein stukje. Inderdaad: alle kleine bee(s)tjes helpen! En met dit stukje tekst heb ik dat voornemen in ieder geval een gevolg gegeven!

TUINLIEFHEBBER

Op ons complex leeft van alles, groot en klein. Muizen en ratten, ach ze zitten overal, ook al doe je net alsof dat niet zo is. Ook vossen en reeën zijn regelmatige gasten op ons complex. Toen Jan ten Kulve nog leefde (wat missen we hem nog steeds!), voerde Jan onze twee complexkatten (waarvan Billy inmiddels overleden is) in zijn schuur. Op een gegeven moment bleek dat de katten toch wel erg veel gingen eten.

Wat was het geval? Een vos, die de kattenbrokjes rook, klom door het raam van de schuur naar binnen, hapte de bakjes leeg en vertrok weer. Het beest was tam, sliep vaak ergens op het complex in het zonnetje. Mary Smulders maakte er foto’s van en deze staan afgebeeld in het laatste nummer (eind november) van de Tuinliefhebber! LEUK!

De Tuinliefhebber is trouwens een prachtig blad voor moestuinders. Het kost nog net geen 16 euro per jaar voor 4 nummers. En daarvoor krijg je het ook nog eens in de bus! Het staat vol met praktische info. O ja, het eerste jaar krijg je ook nog eens een paar euro korting!

COMPOSTEREN

Je hebt het kunnen lezen in de extra nieuwsbrief over dit onderwerp. We gaan weer composteren op de eigen tuin omdat het centrale composteren, qua hoeveelheden, helemaal uit de hand ging lopen. Hoe gaat dat ook alweer, composteren? Jan Altink vertelt op onze website er alles over. Een simpele composthoop maak je van een paar pallets (meestal kun je die gratis ophalen, bijvoorbeeld bij de ZAM, Kaapstanderweg op Noordersluis). Verbindt ze met elkaar en met een paar paaltjes houd je ze op hun plek.

YACON

Dit voorjaar twee yaconplanten gekocht en geplant. Inmiddels heb ik er een geoogst. Enorme wortels van het formaat zoete aardappel of de knollen van een reuzendahlia. Over de smaak werd behoorlijk hoog opgegeven maar die viel me zo vers toch een beetje tegen. Maar ja, je hoort ze dan ook eigenlijk minstens een maand ingekuild in wat aarde of zand vorstvrij te bewaren. Tijdens die periode ‘rijpen’ de knollen en wordt zetmeel omgezet in FOS (fructo-oligo-saccharide) en inuline, een stof die ook veel in aardperen voorkomt. Dat smaakt zoet, maar heeft weinig caloriën omdat wij geen enzym aanmaken wat FOS of inuline kan afbreken. Het wordt dus niet opgenomen door ons lichaam. ‘Alles’ over yacon kan je hier vinden.

WEER

In de winter vinden we het vaak geen tuinweer. Koud en nat en niks te halen op de tuin. Maar wat een bijzondere sfeer hangt er dan op de tuin! Dat moet je toch een keer ervaren en die ervaring werkt best een beetje verslavend.

Een paar ‘voorspellende’ spreuken:

“Waait het met kerst dan dragen de bomen veel vruchten!”

“Geeft kerst warme zonneschijn dan zal er met pasen een houtvuur (= koud) zijn!”

“Kerstmis donker dan wordt de boer een jonker!” (= komt er een goede oogst). Voor ‘boer’ kun je natuurlijk gewoon ‘moestuinder’ invullen.

GOEDE WENSEN

Ieder jaar wensen we elkaar veel goeds, gezondheid, geluk en vrede. In de praktijk loopt het soms heel anders en zeker wat de vrede betreft blijft het tobben. Toch wenst het bestuur van VMT jullie allemaal in ieder geval een heel mooi tuinseizoen toe. Wees eerlijk: een mooi tuinseizoen betekent toch ook een klein beetje geluk. En ‘mooi’ heeft niet alleen te maken met een flinke oogst maar ook met zon op je huid, wind door je haren, vlinders en andere insecten, fladderend en vliegend boven je gewas, een lome zomeravond op je tuin, een koolmees die in het kastje op je tuin broedt, genieten van een buitje na een droge periode, het opkomen van je zaaisels en nog veel meer.

Mooie feestdagen en een goede jaarwisseling!