Nr.16 – 02/03 2019

Nummer 16 – FEBRUARI * MAART 2019

Tekst: Peter Kouwenhoven – Opmaak: Jan Altink

– Klik op een afbeelding voor een vergroting –

WOZ

Omdat er problemen zijn met de bezonning en de afwatering langs en van ons complex is er bij de gemeente een bezwaar ingediend tegen de hoogte van de WOZ. Previcus, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het voeren van procedures die onder meer met dit onderwerp te maken hebben, heeft voor en namens VMT een succesvolle procedure tegen de gemeente aangespannen: de WOZ bepaling van ons complex is verlaagd van 203.000,00 naar 169.000,00 en dat scheelt op jaarbasis 230,00! De gemeente betaalt de proceskosten.

Koffiezetten

De harde werkers op de werkochtenden werden altijd ‘getracteerd’ op een kopje koffie of thee met wat erbij. De koffiedames (kunnen ook koffieheren zijn natuurlijk) zijn echter door omstandigheden gestopt en nieuwe hebben zich niet gemeld. Wordt dat dus op een droogje zitten? Daarom deze oproep: meld je aan en mail naar Mary, onze voorzitter (marysmulders@gmail.com). Het koffiezetten komt in de plaats van jouw werkochtenden mits je er iedere werkochtend bent om voor de koffie en thee te zorgen.

Gegevens

Wanneer jouw gegevens veranderen, bijvoorbeeld door een verhuizing of verandering van mailadres, geeft dat dan even door aan Karin Kloos (KKloos75@gmail.com) anders word je voor ons onbereikbaar.

Nieuw seizoen

Natuurlijk zijn er VMT’ers die al heel vroeg hun eerste gewasjes binnen zaaien. Voorzaaien is best slim want als je in mei met een plantje begint loop je een paar weken voor op je buurman/-vrouw die dan gaat zaaien. Zo verleng je het (oogst)seizoen.

Zaai niet te vroeg voor want dan is de kans op problemen (wel een wat zwaar woord in dit verband) groot. Vroeg zaaien levert grote planten op die soms, omdat ze noodgedwongen te lang binnen doorgroeien, te warm staan en veel vocht krijgen, uitgroeien tot lange, slappe sprieten waar je niks meer mee kunt beginnen. Maar wat/hoe dan?
Zaai niet te vroeg voor. Zet je zaaisels dus niet te warm (de temperatuur die het beste past staat op het zakje), zet ze in het licht maar niet in de (felle) zon. Geef niet teveel water want de combinatie warmte en vocht zorgt voor die lange slierten. Er is speciale zaaigrond te koop (zit minder voeding in) of maak het zelf door ± half om half potgrond met zand te mengen. Bemest niet.

Wanneer je voor wilt zaaien, begin dan bijvoorbeeld eind maart – begin april. Dan heb je een week of zes voor de planten naar buiten gaan, nadat ze een week of twee (vanaf begin mei) afgehard zijn door ze overdag buiten op een beschutte plek te zetten en ’s nachts weer binnen te zetten zodat de planten aan de lagere buitentemperatuur kunnen wennen. Na de IJsheiligen (half mei) is de meeste nachtvorst wel voorbij maar blijf voorzichtig. Vooral tijdens heldere nachten is de afkoeling van de aarde groot en is er kans op nachtvorst. Is er een wolkendek dan straalt de aarde wel warmte uit maar die wordt teruggekaatst door de wolken.

Blije bijenstroken
Zoals je hebt kunnen lezen in de vorige nieuwsbrief is het plan om op de oude dierenweide twee Blije Bijenstroken in te planten met vooral struiken die in de lente en herfst de moeite waard zijn voor wilde en honingbijen en andere insecten die van nectar en/of stuifmeel houden. Van verschillende struiken kun je zo meteen eetbare vruchten plukken. We hebben voor een deel van de kosten een aanvraag bij de Groene Sluis ingediend. Op dit moment is nog niet bekend of de aanvraag gehonoreerd wordt. Wel is bekend dat het aantal ingediende aanvragen zo groot is dat regelmatig ‘nee’ verkocht moet worden. Hopelijk geldt dat niet voor onze aanvraag.

Vrijwilligers

In de vorige nieuwsbrief vroegen we of leden, die het leuk vinden om een stukje Blije Bijenstrook te onderhouden, zich wilden melden. Binnen een paar dagen zat het meer dan ‘vol’ en konden we een, weliswaar piepklein, reservelijstje aanleggen. Fantastisch! De ‘oude’ bijenweide en pluktuin blijven bestaan.

‘Oogsthulp’

Mijn tuin zit aan de rand van het complex. Vrijwel ieder jaar genieten reeën van mijn laatste groenten. De snijbiet wordt afgeritst (ze zullen het wel anders doen) en alleen de dikke stengels blijven staan. Over de winterbloemkool heb ik wat ijzerwerk gezet maar toch zien ze kans om sommige planten helemaal af te (vr)eten. Ook het loof vande laatste bieten is verdwenen. Is dat erg? Nou, dat valt wel mee, maar je verwacht eigenlijk dat ze in zo’n zachte winter tot nu toe ook in het bos nog voldoende kunnen vinden. Misschien zoeken ze niet goed genoeg of vinden ze onze groenten lekkerder. Dat laatste zal het wel zijn! Best vertederend, die kleine afdrukken van hun poten in de vochtige tuingrond.

Zwellen

De knoppen van de fruitstruiken beginnen in februari, mits het niet te koud is, alweer te zwellen. De wortels worden actief, nemen vocht met daarin opgelost allerlei voedingstoffen op en vervoeren dat via kleine kanaaltjes naar de takken, de knoppen en uiteindelijk de bladeren en bloemen. De dikke ronde knoppen zijn bloemknoppen, uit de slanke spitse komen de bladeren.

Aalbessen

Aalbessen wortelen oppervlakkig. In een droog voorjaar kunnen de wortels bovenin de grond uitdrogen en dat zorgt voor een oogst van kleinere vruchten. Dek de grond onder de bessen daarom af met een mulchlaagje, bijvoorbeeld van strorijke paardenmest of halfverteerde compost. Doe het nu.

Grappig, nou ja, zo grappig is het nou ook weer niet, is, dat je aan de bloemtrosjes kunt zien of het een paar nachten gevroren heeft tijdens de bloei. De bloemetjes die dan bloeien bevriezen en vallen af. Je krijgt dan trossen met een ‘stukje niks’ erin.

Klein

In het begin van het seizoen zijn de ongewenste plantjes (je mag het ook gewoon onkruid noemen) nog klein. Nu schoffelen scheelt een berg werk later. Doe het op een zonnige, droge dag zodat de plantjes meteen een ‘tik’ krijgen en verdrogen.

Rubber uit paardenbloemen

Wist je dat er proeven genomen worden met het winnen van rubber uit Russische paardenbloemen? Zat in de wilde planten 5% rubber, door selectie is dat percentage al gestegen tot 17-20%.

Zo kijk je toch ook weer een beetje anders tegen onze eigen paardenbloemen aan die overigens ook best waardevol zijn: jong blad kun je snipperen door de sla en van de gele bloemdelen kun je thee zetten! De gebleekte bladeren kun je eten als witlof. De planten afdekken met folie dat geen licht doorlaat of paardebloemblad zoeken dat in een molshoop groeit. Vroeger werd dat ‘molsla’ genoemd. Heb je veel paardebloemen? Graaf de wortels op en maak ze even lang. Zet ze mannetje aan mannetje in een emmer met zand, geef water en doe er een vuilniszak overheen die geen licht doorlaat. De wortels lopen uit en vormen bleek blad, net als ‘gewone’ witlof dat overigens familie van de paardenbloem is. Van een emmer vol kun je een paar keer eten.

Kleine veldkers

Op ons complex groeit de kleine veldkers. Die groei gaat het hele jaar door. Het plantje verspreidt zelf zijn zaden. Voor de bloei verwijderen dus. Van kleine veldkers kun je een heerlijke stamppot maken. Meng een flinke handvol door gekookte aardappelen en breng de stamppot op smaak met een beetje zout en geraspte pikante kaas.

Zo zie je maar hoe verschillend je naar ‘onkruid’ kunt kijken!

Sterrenkers

Behoefte aan vers groen? Zaai dan binnen, in een bakje of pot wat sterrenkers. Een zakje kost nog geen 2 euro en is genoeg voor meerdere potten. Zaai iedere week een pot, zo blijft de ‘aanvoer’ constant! De gebruiksaanwijzing staat op het zakje. Eet sterrenkers door sla, op een boterham met hartig beleg of strooi het over een omelet (niet mee laten bakken).

Nieuw artikel

Er is ook weer een nieuw informatief artikeltje op de site gezet: ONbekend maakt Onbemind, hoe zit dat met Onkruid?

 

Natuurlijk wensen we iedereen een mooi tuinseizoen toe!