Nr.15 – 12/’18 01/’19

Nummer 15 – DEC 2018 & JAN 2019

Na wat stagnatie wat betreft de verschijningsdata van de nieuwsbrieven willen we (Jan Altink en Peter Kouwenhoven) nu de draad weer oppakken zodat je weer een keer per twee maanden een nieuwe nieuwsbrief in je mailbox aantreft. Hopelijk word je er een beetje blij van. Het is in ieder geval leuk om hem te maken! Voor we het vergeten: een mooi tuinseizoen in 2019!

– Klik op een afbeelding voor een vergroting –

Blije Bijenstroken

Bijen en andere insecten hebben het moeilijk. Het bestuur heeft daarom besloten om begin 2019 op de voormalige dierenweide een stel Blije Bijenstroken aan te leggen die grotendeels bestaat uit lente – en herfstdrachtplanten (nectar en/of stuifmeel) en planten waarvan je kunt plukken. Juist in de lente en herfst is er tekort aan dracht, vandaar de plantkeuze voor lente en herfst. Zonder bestuivende insecten valt er een stuk minder te oogsten, zo simpel is het.

Zoals het nu lijkt zaaien we ook in 2019 weer een bijenweide met eenjarigen en een stukje met plukbloemen in. De Blije Bijenstroken komen dus niet in de plaats van de bijenweide.

De ene strook wordt ongeveer 50 meter lang en 2,5 meter breed (pakweg 125m2), de andere wordt 28 meter lang en 4,5 meter breed (ook pakweg 125m2).

Het bestuur is op zoek naar leden die regelmatig (1x per 2 – 3 weken) een stukje van de stroken willen onderhouden, gewoon, op het moment dat het hen past. We delen de stroken op in stukken van 10 meter lang voor de smalle strook en 7 meter lang voor de brede strook. In beide gevallen gaat het dus om ongeveer 25 – 30 m2. Je krijgt je eigen, vaste stukje om te onderhouden. De Tuincommissie kijkt of je jouw stukje ook daadwerkelijk (goed) onderhoudt!

Het onderhoud komt in de plaats van de werkochtenden maar natuurlijk blijf je hartelijk welkom op de werkochtenden! Ben je enthousiast en wil je helpen? Mail het even door aan de secretaris: p.a.kouwenhoven@gmail.com

Voor de aanleg ontvingen we een gift van de familie Frie. We zijn er blij mee! Oudere tuinders kennen natuurlijk Steef Frie, een van onze trouwe en markante tuinleden en meester-compostmaker. Helaas is Steef overleden.

Catalogi

Rond deze tijd vallen de catalogi van de diverse zaadfirma’s weer in de bus. Voor mij persoonlijk betekent dat avonden kijkplezier. Natuurlijk blijft een groot deel van het bestelde sortiment gelijk maar ieder jaar probeer ik toch ook weer wat nieuws zoals in het afgelopen seizoen de flespompoen. Hij wordt aangeraden voor de kas maar (dankzij de warme zomer?) deed hij het buiten beter. Wat een prachtige, bijzondere vruchten die wel wat weghebben van een ouderwetse knots waarmee de Hunnen elkaar vroeger de hersens insloegen. Maar dat is weer een heel ander onderwerp! Ook ananaskers (Kaapse kruisbes) waarvan je de oranje vruchten wel op gebakjes tegenkomt, was nieuw hoewel ik hem vroeger wel vaker geteeld heb. Ik was wat te laat, buiten bloeide hij wel maar de vruchten werden niet meer oranje. Afgelopen seizoen geen Chioggiabiet meer, de biet met donkere en lichte strepen in de knol. Helaas verdwijnen die als je de biet kookt en ook heb ik liever de smaak van ‘echte’ bieten. Maar wat een prachtig gewas!

TIP: probeer ieder jaar in ieder geval 1 nieuw gewas! Leuk en spannend.

Nestkasten

Heb je een of meer nestkasten op je tuin, maak ze dan even schoon voor de winter. In de winter worden ze gebruikt als schuilgelegenheid. Met een beetje (lauw) water en een plamuurmes verricht je wat dat betreft wonderen. Overigens zijn de invliegopeningen van verschillende nestkasten op het complex opengehakt door spechten. Ze maken het gat groter (hobby? vernielzucht? verveling?) en daarna vertrekken ze weer.

Berenklauwen

Het complex wordt zo langzamerhand omzoomd door planten van de reuzenberenklauw. Op zich prachtige planten (ik weet nog dat ze als nieuwe tuinplant geïntroduceerd werden aan het begin van de zeventiger jaren van de vorige eeuw) maar ze zaaien zich als gekken uit. Natuurlijk weet je dat veel mensen gevoelig zijn voor het sap: in combinatie met zonlicht kan dat brandwonden geven. Nu heb je er geen last meer van: de stengels hebben gebloeid, de zaden zijn gezaaid (het afgelopen seizoen had ik er tientallen op/in mijn tuin). Ze zijn, dat valt niet te ontkennen, ontzettend decoratief. Spuit zo’n uitgebloeide stengel eens in een kleurtje, een spuitbus kost bijna niks in de winkel van de A (ze wilden niet bijdragen in de kosten van deze nieuwsbrief, anders hadden we natuurlijk gewoon ‘de Action’ geschreven!).

Nieuwe aardappels

Er werden deze herfst drie nieuwe aardappelrassen geintroduceerd die geen last hebben van aardappelziekte. Het zijn rassen die gekruist zijn met wilde oerrassen die geen last van de ziekte hebben.Twee zijn bestemd voor de industrie (aardappelzetmeel), een als consumptieaardappel. Het is nog onbekend of die al te koop is voor de consument. Trouwens, de al wat oudere rassen Alouette en Carolus zijn ook nagenoeg aardappelziektevrij en verkrijgbaar, onder andere bij Garant.

Vruchtgewas

Onlangs een Eleagnus umbellata (olijfwilg) op de tuin geplant. Wist niet dat de vruchten eetbaar zijn. Ik kwam erachter door een interview (voor het blad de Tuinliefhebber van de AVVN) van Sietske Metz van kwekerij Arborealis die wel 6 variëteiten blijkt te verkopen, naast volop andere vruchtgewassen! Het bedrijf zit in Wilhelminaoord (bij Steenwijk). Leuk om eens op hun site te kijken.

Lucht of massief?

Vroeger had mijn kruiwagen regelmatig een lekke band dankzij kleine takjes die op de paden achterbleven na het snoeien van de meidoorns die in de hagen rond de tuin staan. Vervelend om zo’n band te plakken en laat je het doen dan kost het al gauw een tientje. Omdat ik het zat was heb ik destijds gekozen voor een massieve kruiwagenband. Wat een uitkomst! Rijdt prima en geen gedoe meer. De Nieuwstad (bedrijventerrein Oostervaart) verkoopt de banden maar ik zag ze ook op de markt liggen. Een aanrader, wel duurder dan een gewone band maar die extra kosten haal je er snel uit!!

Weer

‘December verradelijk en zacht geeft een winter waar men om lacht’ (berg je schaatsen maar weer op!)

‘Een witte kerst geeft een groene pasen maar een groene kerst geeft een witte pasen!

”Nevel in januaar geeft een nat voorjaar!’

Tekst: Peter Kouwenhoven – Opmaak: Jan Altink