nummer13 – juli-augustus 2018

Langste dag

Op het moment dat deze nieuwsbrief geschreven wordt (24 juni) is de langste dag alweer voorbij. Op de langste dag is het ongeveer 16 uur licht en 8 uur schemerig/donker. Gek: de zomer is op 21 juni begonnen maar tegelijkertijd worden de dagen korter. In het begin merk je daar weinig van maar over een maand is dat al wel anders. Gelukkig kan het prachtig weer zijn tot laat in oktober.
Voor de langste dag zijn planten vooral gericht op groei, na de langste dag op het vormen van vruchten en zaden.

= Klik op een afbeelding voor een vergroting =

Oogstmarkt

Het is de bedoeling om op 16 september weer een oogstmarkt te organiseren.
Om verschillende redenen zijn er vrijwilligers afgevallen waardoor het moeilijk is om met de enkele ‘overblijvers’ de boel te organiseren.

Je snapt het al: wil je helpen, mail dat dan even door naar: p.a.kouwenhoven@gmail.com. Wil je met een standje op de markt staan? Graag! Geef dat dan ook even door.

Compostmeester

Jaren was Steef Frie, helaas overleden, onze compostmeester. Mooiere compost is er op geen volkstuincomplex te vinden geweest! Inmiddels hebben we een nieuwe compostmaker (of het ook een compostMEESTER wordt is nog even afwachten maar we hebben er alle vertrouwen in) namelijk Jan Altink. Hij heeft zich spontaan aangeboden en onze verwachtingen zijn hooggespannen. Jan heeft toegezegd een stukje over composteren te maken voor onze site.

Nieuwe folder

Voor belangstellenden is er een nieuwe folder met de basisinfo over ons complex gemaakt. Er zijn er inmiddels zo’n 500 rondgedeeld. Mocht je belangstellenden weten: de folder hangt in een plastic mapje aan het publicatiebord. Mocht je er wat rondwillen brengen bij je in de buurt, mail dat dan even naar p.a.kouwenhoven@gmail.com en ik doe ze bij je in de bus.

Junirui

Misschien heb je fruitbomen op je tuin en viel het je op dat de bomen/struiken nogal wat vruchten lieten vallen in juni. Dat is een natuurlijk proces waarbij de plant de kleinste, misvormde en/of aangetaste vruchtjes afstoot en laat vallen. Toch kunnen er nog (veel) teveel vruchten overblijven. Doe je daar niks aan dan oogst je verhoudingsgewijs kleine vruchten met een matige tot slechte smaak. Bovendien loop je de kans dat de boom daardoor volgend jaar nauwelijks vrucht draagt (beurtjaar) omdat hij enorm veel ‘kracht’ kwijt is aan al die vruchten zodat er nauwelijks gelegenheid is om bloemknoppen aan te zetten voor het nieuwe seizoen. Het teveel aan vruchten haal je dus weg. ‘Dunnen’ noem je dat. Tussen appels en peren houd je de breedte van 3 – 5 vingers aan. Bij pruimen kun je 2 – 3 vingers aanhouden, de rest haal je weg.

Rabarber

Rabarber oogst je tot aan de langste dag. Ook asperges oogst je niet later dan 21 juni. Daarna komen de planten weer op krachten voor volgend jaar. Heb je heel veel rabarberplanten dan kun je rustig nog wat blijven oogsten, bijvoorbeeld een stengel per plant. Ook als de rabarber daardoor iets minder groeit in 2019 heb je, omdat je veel planten hebt, toch nog voldoende.

Aardappelziekte

Op dit moment (24 juni) heb ik nog geen aardappelziekte gezien op ons complex. Het is een schimmel die vochtig, warm weer nodig heeft om te kunnen kiemen. Op de bladeren van aardappel en tomaat ontstaan donkere vlekken met schimmelpluis aan de onderkant en de vruchten worden bruin, hard en oneetbaar. Sommige volkstuinders plukken het aangetaste blad af in de hoop de aantasting daarmee te beperken. Helaas, het helpt weinig en als je door een vochtig aardappelgewas loopt neem je ook nog de schimmelsporen van de zieke mee naar de gezonde plant. Haal eventueel het loof weg. De groei stopt dan weliswaar maar de aantasting breidt zich ook niet uit. Gooi aangetast blad/loof thuis in de grijze container.

Moestuindag

Op 16 juni openden zes van de acht volkstuincomplexen hun deuren voor belangstellenden. Het was een prachtige dag. Bij VMT kwamen 34 mensen (buiten onze eigen leden natuurlijk!) die zeer geïnteresseerd waren. Hopelijk levert dat nieuwe leden op! De bezoekers konden ook raden hoeveel walnoten er in een wijnkistje zaten. Het waren er 150. Ons lid Louis Ansems won met 149 noten een waardebon van 10 euro. Voor de wijngaard van Henk van Rodijnen bestond veel belangstelling. Henk was de hele dag aanwezig op zijn tuin waarvoor hartelijk dank!

Bonen

Je kunt nog steeds bonen leggen (je zaait ze dus niet maar ‘legt’ ze). Heb je een mooi najaar dan oogst je daar nog volop van en wordt het een herfst met kou, regen en wind dan lukt het misschien minder of niet en heb je 25 – 50 cent aan zaaigoed ‘verloren’. De schade is dus te overzien.

Weer

‘Wisselen in juli regen en zonneschijn, zo zal het voor de boeren het volgend jaar een goede oogst zijn’ (en voor ons moestuinders hopelijk ook!)

‘Is het warm en voorspoedig weer, dan brengt augustus de eerste peer!’

Tekst: Peter Kouwenhoven – Opmaak: Jan Altink